Petak, 2024-03-29, 4:39 PM
Hauptseite Registrierung RSS
Willkommen, Gast
Kalendar
«  Mart 2013  »
Po.Ut.Sr.Če.Pe.Su.Ne.
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Slučajne Vesti


Muzika za download
Vesti


Statistika
Free Counter
Hauptseite » 2013 » Mart » 23 » Ako asteroid krene ka Zemlji, NASA savetuje: pomolite se!
8:48 PM
Ako asteroid krene ka Zemlji, NASA savetuje: pomolite se!

Čarls Bolden, šef američke svemirske agencije, upozorio je Kongres Sjedinjenih Američkih Država da najbolji savet koji NASA može da da kada je reč o tome šta da se radi ukoliko bi se ustanovilo da veliki asteroid leti pravo na Njujork glasi: pomolite se!

U blizini Zemlje svakog trenutka prođe veliki broj objekata  s potencijalom da izazovu katastrofu planetarnih i nacionalnih razmera

Prema Boldenovim rečima, ni SAD, a ni bilo ko drugi, trenutno ne bi mogao da učini ama baš ništa ukoliko bi se ustanovilo da neki nepoznati asterodi ili meteor leti ka Zemlji i da će se sudariti sa njom.
 

Petnaestog februara ove godine nad Čeljabinskom u Rusiji eksplodirao je asterod prečnika oko 17 metara. Udarni talasi su polomili prozore i oštetili zgrade u gradu, a preko 1500 ljudi je povređeno.
 

Kasnije istog dana, asteroid veći od onog prvog prošao je na oko 27.681 kilometar od Zemlje, što je bliže od mreže televizijskih i meteoroloških satelita koji kruže oko planete. 

 

- Ovi događaji mogu da posluže kao dokaz da živimo u aktivnom Sunčevom sistemu, u kom potencijalno opasni objekti sa iznenađujućom učestalošću prolaze kroz naš najbliži komšiluk - zaključio je nakon Boldenovog izlaganja Edi Bernis Džonson, član Predstavničkog doma i demokrata iz Teksasa.

Ako neko od njih krene ka našoj planeti,  čovečanstvo samo može da se -  moli

 

Lamar Smit, predsednik Komiteta za nauku Predstavničkog doma Kongresa SAD konstatovao je, pak, da smo "imali sreće što su događaji od prošlog meseca ispali samo zanimljiva konicidencija, a ne katastrofa”.
 

Smit se na saslušanju od utorka založio da se ustanovi šta se tim povodom preduzima i koliko novca se ulaže kako bi se planeta bolje zaštitila.

 

NASA je pronašla i preti oko 96 odsto najvećih objekata (sa prečnikom većim od 1km) koji lete u blizini Zemlje. Udar asteroida takvih rezmera u našu planetu lako bi mogao da znači i kraj civilizacije. 

 

Procenjuje se, međutim, da je tu negde i oko 10.000 asteroida prečnika oko 50m, koji bi imali potencijal da razore veći grad, i da je samo 10 odsto tih asteroida otkriveno. Procenuje se da objekti takve veličine na Zemlju padaju u proseku jednom u 1.000 godina.

Posledice eksplozije asteroida iznad Sibira 1908.


- Prema podacima kojim trenutno raspolažemo, takvi asteroidi trentuno ne ugrožavaju stanovništvo SAD - kaže Bolden. - Ali, ako se ustanovi da neki od njih stiže u roku od tri nedelje - počnite da se molite.
 

Da bi osnažila sopstvene napore na praćenju asteroida i formirala međunarodno partnerstvo, NASA trenutno traži tehnologije u razvoju koje bi omogućile da se objekt koji leti ka Zemlji kako bi se sa njom sudario eventualno skrene.

 

- Verovatnoća da udar ovakvog objekta prouzrokuje masovnu katastrofu je vrlo mala, ali posledice takvog događaja bi bile toliko velike, da ima smisla da se taj rizik ozbiljno shvati - smatra Bolden.
 

Pre oko 66 miliona godina, objekt prečnika 10 km je, kako se veruje, udario u poluostvo Jukatan u Meksiku, što je dovelo do izumiranja dinosaurusa, kao i većine biljnih i životinjskih vrsta tog doba na Zemlji.


Asteroid koji je prošlog meseca eksplodirao iznad Rusije bio je najveći objekt koj je pogodio Zemljinu atmosferu još od događaja u Tunguski 1908, kada je eksplozija asteroda ili komete iznad Sibira sa zemljom sravnila oko 80 miliona stabala, na površini od 2.150 kvadratnih kilometara.

Aufrufe: 890 | Hinzugefügt von: Admin6725 | Bewertung: 0.0/0
Kommentare insgesamt: 0
Vorname *:
Email *:
Code *: