Četrvtak, 2024-04-25, 4:22 PM
Hauptseite Registrierung RSS
Willkommen, Gast
Kalendar
«  Maj 2011  »
Po.Ut.Sr.Če.Pe.Su.Ne.
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Slučajne Vesti


Muzika za download
Vesti


Statistika
Free Counter
Hauptseite » 2011 » Maj » 14 » Otpadi iza ograda
12:41 PM
Otpadi iza ograda

Nova odluka o komunalnom redu prvi put uređuje i postavljanje klackalica, fitnes-sprava u parkovima i uklanjanje ledenica sa krovova

Foto D. Jevremović

Otpadi prepuni automobilskih olupina i isluženih kućnih aparata, uobičajeni deo „pejzaža” duž drumova kojima se stiže u prestonicu, trebalo bi da, najdalje za godinu dana, nestanu iz vidokruga. Prema novoj odluci o komunalnom redu,koju su nedavno izglasali odbornici gradskog parlamenta, vlasnicima otpada dat je rok od najviše 12 meseci da postave neprozirne i dovoljno visoke ograde.

Istim dokumentom, koji je stupio na snagu krajem prošlog meseca,prvi put se uređuje i postavljanje fitnes-sprava, klackalica, tobogana i ljuljaški u parkovima.

Kako objašnjava Slavica Žugić, pomoćnik sekretara za inspekcijske poslove, kazne za komunalne prekršaje su visoke, što bi trebalo da podstakne građane da više brinu o redu i higijeni u svom dvorištu i zgradi.

„Sada se prvi put u istom dokumentu preciziraju zaduženja u vezi sa čišćenjem snega na svim površinama u gradu. Uvodi se i obaveza uklanjanja ledenica sa krovova, tremova i terasa”, navodi Žugićeva.

Nova pravila o komunalnom redu propisuju ko i kako treba da održava spoljne i zajedničke delove stambenih i poslovnih zgrada, njihova dvorišta, parkinge, interne saobraćajnice. Ona predviđaju uslove i način postavljanja korpi za otpatke, javnih česama, toaleta, časovnika, žardinijera, poštanskih sandučića i telefonskih govornica na javnim površinama... Prvi put određeno je gde i kako mogu da budu kućice za obezbeđenje, čuvare i radnike koji naplaćuju parking.

Stanari stambenih zgrada i korisnici objekata u državnoj svojini, kao i do sada, dužni su da spoljne delove zgrade – fasadu, krov, terase, lođe, prozore i vrata održavaju tako da oni ne budu oštećeni, zaprljani, ispisani, izlepljeni plakatima, odnosno da ne naružuju sliku grada.

Pasaži i prostor ispred ulaza u zgradu moraju biti osvetljeni u istom vremenskom periodu koji važi i za javnu rasvetu. U toku obnove fasade, vlasnici su dužni da se staraju da se posao obavi stručno i kvalitetno i da izborom materijala i boja ne naruše izgled građevine i okoline. Predviđeno je da se fasade mogu ukrašavati muralima. Dozvoljeno je držati cveće i ukrasno zelenilo u saksijama na terasama, lođama, balkonima i prozorima, ali tako da one ne ugrožavaju bezbednost prolaznika.

Aufrufe: 707 | Hinzugefügt von: Admin6725 | Bewertung: 0.0/0
Kommentare insgesamt: 0
Vorname *:
Email *:
Code *: