Sreda, 2017-12-13, 6:03 PM
Hauptseite Registrierung RSS
Willkommen, Gast
Kalendar
«  Septembar 2011  »
Po.Ut.Sr.Če.Pe.Su.Ne.
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Slučajne Vesti


Muzika za download
Vesti


Statistika
Free Counter
Hauptseite » 2011 » Septembar » 9 » Kiseljenje kupusa
1:18 PM
Kiseljenje kupusa
                  Kupus je poslagan

Priprema

Težina:
Srednje zahtjevno
  1. 1 Očišćena i izdubljena glavica
    Zreli kupus, čvrstih glavica, očistiti od oštečenih listova i oštrim nožem izdubiti "korjen”. Napravljeno udubljenje ispuniti solju.
  2. 2 Slaganje kupusa u bačvu
    Dno bačve posuti sol i na to slagati posoljene glavice kupusa, u prostore između glavica staviti čevtrtine kupusa ili po želji još manje djelove. Ponekad znam izribati kupus, posoliti i s takvim izribanim kupusom puniti plastične vrečice koje se moraju izbušiti i čvrsto zatvoriti, te s takvim vrečicama se mogu ispuniti prostori između glavica kupusa, a kod upotrebe nije ga potrebno više rezati.
  3. 3 Pritiskivač za kupus
    Kad smo poslagali sav kupus, još dodatno posolimo sadržaj bačve i dodamo vode da kupus bude gotovo sav u vodi. Ne treba biti sav stoga što će se njegov volumen smanjiti pa će "sjesti” u bačvu u čemu mu pomažu utezi ( kamen, vrečice s vodom, boce s vodom ). Prije stavljanja utega dobro je staviti pritiskivač ( plastični, drvene letvice ).
  4. 4 Moji utezi
    Nakon nekoliko dana treba kupus prkontrolirati i dodati vode, ako je potrebno, a u slijedećim danima skupljati pjenu koja se stvara na površini vode. Ponekad je potrebno oprati i utege. Kupus spremljen na taj način u dobrom prostoru može trajati do kasnoga proljeća ukoliko ga zbog visoko vrijednih sastojaka i finoće prije toga ne potrošite.

Posluživanje

Na masu kupusa dodaje se 2, 5 % soli, ali treba uzeti u obzir i vodu koja se dodaje u bačvu. Netko u bačvu dodaje zrna kukuruza, klinčića, lovora, ja ne., sve začine radije dodajem pri njegovom kuhanju.

 

Sastojci

  • Sastojci:

  •  30 kg kupusa
  •  2 kg soli
  •  voda po potrebi
Aufrufe: 2255 | Hinzugefügt von: Admin6725 | Bewertung: 0.0/0
Kommentare insgesamt: 0
Vorname *:
Email *:
Code *: