Nedelja, 2017-11-19, 10:27 PM
Hauptseite Registrierung RSS
Willkommen, Gast
Kalendar
«  Novembar 2017  »
Po.Ut.Sr.Če.Pe.Su.Ne.
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Slučajne Vesti


Muzika za download
Vesti


Statistika
Free Counter
KISELI KUPUS

Kod kišeljenja kupusa je najvažnije da odaberete dobar kupus. Nikako vam ne preporucijemo da kupite onaj tvrdi (primorski) kupus koji ćete prepoznati po tome što ima jako kompaktne glavice sa velikim žilama, i jako zelenim spoljnim listovima. Daleko je bolji kupus koji ima svetle listove, sa malim žilama i rastresitijom glavicom (mekom na stisak dlanovima i supljikavom strukturom kada se glavica preseče). Količinu odredujete zavisno od veličine bureta. Otprilike na bure od 25 litara ide kilogram soli. Dobro je da kupus kada ga kupite ostavite dan dva da "svene", pa tek onda krenete sa procedurom slaganja u bure.

Prvo odstranite sve trule ili načete gornje listove na glavicama. Tada nožem izdubite rupu oblika kupe na korenu glavice. Svaku rupu napunite solju i tad glavicu složite u bure. Kada ste stigli do kraja, preostalu so izmešajte sa hladnom vodom i prelijte preko kupusa. Bure do vrha ispunite vodom i tada pritisite kupus daščicama i teškim kamenom tako da sav bude u vodi. Zatvorite bure i ostavite na promajnom mestu, ali nikako tamo gde vam kupus može promrznuti. U koliko bure držite na terasi, u periodu mrazeva zaštitite ga tako što ćete ga obmotati starom ćebadi ili jorganima.

Par dana nakon što ste stavili kupus otvorite bure i dolijte ako je potrebno vodu, jer će kupus u međuvremenu "popiti" jedan deo vode.

Kada birate bure gledajte da ima "pipu" tj slavinu na dnu. Jer da bi vam kupus bio jednako slan, i raso bistar potrebno je da na petnaest dana pretačete raso, tj da ispustite deo rasola na donju slavinu na buretu a zatim ga vratite u bure na gornji otvor. Učinite to bar tri puta u toku kišeljenja.
Ako želite da vam raso ima lepu roze boju ubacite u startu u bure dve tri glavice crvenog kupusa.
Temperatura prostorije u kojoj držite bure ne bi trebala da pada ispod 2 stepena niti da bude veca od 8 stepeni.

TURŠIJA

  • zelena paprika (šilja)
  • babure
  • krastavčići
  • zeleni paradajz
  • šargarepa
  • karfiol
  • 2-3 glavice crvenog kupusa (isečene na veće kriške)
  • 1,5 kg soli na bure od 50 l

  • Povrće uzmite u onoj razmeri koja odgovara potrebama i ukusu vaše porodice, dakle najviše onih sastojaka koje vaši ukućani najviše vole da jedu.

    Složite povrće tako da bude od svega u svakom redu. A svaki red posolite. Dobro je da turšiju ostavite u buretu koje ima slavinu, jer je turšija lepša ako se "pretače". Kada završite slaganje nalijte bure "višnjevom čorbom". Naberite šaku višnjevog lišća i skuvajte u vodi. Vodu procedite pa kad se ohladi u nju sipajte vinsko sirće (na svaka tri litra vode 1,5 l sirćeta). Sve dobro promešajte pa nalijte u bure sa složenom turšijom. Turšiju odozgo pritisnite sa dve ukrštene čamove daščice, na koje ćete staviti kamen (nerastvoriv u vodi i čist). Bure pretačite dva puta nedeljno. tečnost ispuštajte na slavinu pa njome ponovo prelivajte turšiju.

    BARENA PAPRIKA

  • 100 komada paprike
         (babura ili crvena tanja paprika)
  • 100 gr esencije
  • 4 l vode
  • 250 g soli
  • 250 g šećera
  • 1/4 l ulja
  • kesicu bibera
  • Paprike dobro operite, rasecite na polovine pa očistite do poslednje semenke. Dobro ih posušite. U veću posudu sipajte vodu, esenciju, so, šećer, ulje i biber. Kada provri, smanjite vatru pa u toj mešavini barite peprike, dok malo ne omeknu, otprilike po 5 minuta svaku. Vadite ih šupljikavom kašikom i slažite u tegle. Kada je paprika obarena i složena u tegle prelijte je tečnošću u kojoj se kuvala. Sipajte odozgo s prsta ulje, i tad zatvorite tegle njihovim poklopcima ili najlonima, ali tako da u tegle ne ulazi vazduh. Tegle sad možete složiti uz ostalu zimnicu.

    PAPRIKE PUNJENE KUPUSOM

    Možete uzeti bilo koju vrstu paprike ali su svakako najlepše somborke, ali možete koristiti i babure i zelene šiljate paprike. Papriku dobro operite pa očistite kao za punjenje vodeći računa da odstranite sve semenke. Stavite ih u vanglu i prelijte proključalom vodom, neka tako odstoje. Kupus izribajte na rende ili isecite nožem na jako tanke rezance. Posolite i ostavite da odstoji dok ne pusti sok. Tada svaku papriku napunite dobro kupusom i tako ih slažite u teglu ili u posudu koju ste pripremili (glineni ćup ili plastično bure, kantu...) između paprika, po negde, zadenite po komadić rena. Kada složite papriku napravite presolac. Skuvajte vodu sa solju po ukusu, a kada se ohladi dodajte esenciju po ukusu. Presolcem nalijte papriku, ali je nemojte odmah čvrsto zatvarati jer paprika upija dosta tečnosti pa je potrebno povremeno dolivati presolac. Kad paprika više ne upija tečnost mozete čvrsto zatvoriti tegle (posudu sa paprikama).


    KRASTAVCI U TEGLI
    (za teglu od 5 l)

  • krastavci velicine 10-15 cm sa peteljkama
  • šaka seckane mirodije
  • nepuna kašika salicila
  • stipsa velicine kukuruznog zrna
  • 15-20 zrna bibera
  • 3 l vode
  • 1 velika kašika soli
  • 75 g sirćetne kiseline
  • Krastavce dobro operite, osušite i složite ih u teglu od pet litara, dupke do vrha, tako da bude što manje vazduha u tegli. Odozgo stavite mirođiju, slačicu, biber, salicil i stipsu. Vodu prokuvajte sa kašikom soli i ostavite da se ohladi, pa joj dodajte sirćetnu kiselinu. Dobro promešajte i prelijte tom vodom krastavce tako da budu duboko pod vodom. Teglu dobro zatvorite, tako da u nju ne prodire vazduh i ostavite je 8 dana na osunčanom mestu. Tek tada je možete ostaviti sa ostalom zimnicom.

    Na ovaj način mogu se pripremati i paprike. Ako ostavljate celu papriku tada joj obavezno ostavite peteljke. Naročito je dobar način za ostavljanje ljutih papričica. Ako ostavljate papriku rezanu onda je dobro očistite od semenki i dobro operite i prosušite pre no što je složite u tegle.

    BRZI AJVAR

  • 15 kg crvene paprike šilje
  • 3 kg patlidžana
  • 7 dl ulja
  • ljute papričice po ukusu
  • sirće po ukusu
  • so po ukusu
  • 5 kg paprike ispecite, a preostalih 10 kg očistite od peteljki i semenki i barite oko 10 min. da lepo omekša. Patlidžan ispecite, a kad se ohladi očistite od kore. Sve paprike i patlidžan sameljite mašinicom za mlevenje mesa. U dobijenu masu dodajte ulje. Kuvajte na tihoj vatri dok masa ne postane toliko gusta da se, kad promešate varjačom, vidi dno šerpe. Ko voli ljut ajvar može dodati i nekoliko mlevenih ljutih papričica. Na kraju u ajvar dodati soli i sirćeta po ukusu.

    OVAKO PRIPREMLJEN AJVAR IMA ISTI UKUS KAO KADA SE PEČE SVA PAPRIKA, NEMA RAZLIKE!
    PRIJATNO I JAVITE KAKAV JE... MENI JE ODLIČAN!